Zacvičte si: Říkanky s pohybem!

23.04.2020 14:11

Paní logopedka Sylva Halová dětem tento týden zasílá pěkné říkanky, u kterých si můžete i zacvičit! Dokážete se některou z říkanek i naučit? Jestli ano, budeme se moc těšit až nám ji předvete ve školce! :)

 

Budeme si hrát – na ručičky paci pac, na kolínka bum a bác, na čelo duci, duc, na bříško, všechno spuc, na hlásek lalala, na pusu hami, ham, na ouška poslouchám, na nožky dupity, na prstíky ty, ty, ty.

(zatleskáme, boucháme na kolena, klepeme na čelo , hladíme si bříško, přežvykujeme ústy, střídavě jedním a pak druhým ouškem posloucháme, dupeme nohama, prstem děláme ty ,ty, ty)

 

 

Mé, mé, mé, já jsem koza rohatá, na bradičce fousatá, cupy, dupy nohama, naberu tě rohama. Mé, mé, mé.

(mečíme, ukazujeme rohy, ukazujeme na bradu, cupitáme, dupeme, uděláme rohy, mečíme)

 

 

Táta dupe, dupy, dup, máma cupe, cupy, cup, babka šlape, šlápy, šláp, dědek klape, klapy, klap, vnouček ťape, ťapy, ťap.

(není co dodat)

 

Paci, paci pacičky, to jsou ruce, ručičky. A teď je to mistička, kdo z ní pije? Zdenička. Paci, paci , pacičky, to jsou ruce ručičky. A teď je to lodička, koho veze? Jeníčka.

(tleskáme, ukazujeme nejprve jednu, potom druhou ruku a potom obě najednou, uděláme z dlaní mističku, ústy uděláme glo, glo, glo, znovu zatleskáme, opět ukážeme ruce, z rukou vytvoříme lodičku, foukáme do plachet, FÍ, FÁ, FÓ, FÚ..)

 

 

Tohle je můj paleček, malý jako hříbeček. Ukazovák velký pán, stojí jako voják sám. Uprostřed je prostředníček, vedle něho prsteníček. A nakonec malíček, hubený jak špalíček.

(postupně ukazujeme prsty)

 

 

Tenhle tatíček, nese koš vajíček. Tahle maminka, štípá polínka. Tahle babička, motá klubíčka. Tenhle děda, brýle hledá. Tohle malé miminko, pohoupáme malinko.

(postupně ukazujeme prsty, začínáme od palce, děláme, že neseme košík, že sekyrkou štípeme polínka, rukama motáme klubíčko, prsty děláme brýle – spojíme palec s ukazováčkem, houpeme miminko – říkáme houpy, houpy, hou.